DJ en Producer van elektronische muziek

Introductie

Martin Garrix, Avicii, Billie Eilish – Bij allemaal begint het maken van hun muziek vanuit de computer. Met eindeloze opties in beats, synthesizers, harde basnoten en zanglijnen is er in elke stijl wel een nummer 1 hit te maken. In de DJ en producer les ga jij hetzelfde traject in als deze artiesten. Onder begeleiding van je docent leer je eigen nummers maken, mixen, produceren en je eigen hits live uitvoeren op welke manier je wil. Je krijgt een gratis versie van Ableton Live Intro waarmee je op je eigen laptop of computer thuis eigen muziek kan maken en in de lessen alle antwoorden op je vragen zult krijgen

Daniel Koomen

Docent

Ik ben Daniël en ik ben net afgestudeerd van het conservatorium waar ik me heb gefocust op het maken van mijn eigen elektronische muziek, het mixen daarvan en het mogelijk maken om er live mee te op te treden. Ik geef nu Music Software op het Utrechts Conservatorium aan 1e jaars studenten. Ook geef ik Ableton Live modules op middelbare scholen waarbij het het doel is om leerlingen te laten zien hoe je creatief kunt zijn met elektronische muziek en hoe ze hun eigen remix kunnen maken. Daarnaast geef ik de laatste twee jaar individuele les aan alle leeftijden waarbij ik leer hoe je je eigen muziek kan componeren en produceren. Verder ben ik actief als technicus en doe ik licht en geluid bij theatervoorstellingen voor kinderen. Sinds kort bied ik lessen aan bij de muziekschool Vijfheerenlanden te Vianen dus ben je benieuwd? Schrijf je in!

Benodigdheden 

Je hebt een eigen laptop nodig of mogelijkheid tot computer thuis om zelfstandig verder te werken buiten de lessen om. Je krijgt gratis een ‘Ableton Live Intro’ licentie waarmee je Ableton op je eigen laptop kan zetten en ook thuis kan werken aan je nummers.

Hoe ziet de les eruit?

Aan het begin gaan we kijken welke muziek jij leuk vindt en zelf wil gaan maken. Eerst ligt
de focus op hoe je een nummer opzet en welke instrumenten en samples daarbij komen
kijken. Elke les zal compleet gaan over het beter maken van jouw gehoor en helemaal in het
teken staan van welke vragen jij zelf hebt. Thuis zul je verder knutselen aan je eigen
nummers waarbij de les in het teken staat van verbetering en uitleg om zo weer thuis verder
door te kunnen. Elke les is 1 op 1 zodat je de volle aandacht krijgt. 

Wat ga je leren

Hoe synthesizers werken

Elektronische muziek bestaat voor een groot deel uit synthesizers. Daardoor is het belangrijk om te weten hoe een synthesizer werkt en je op deze manier de klanken kan krijgen die jij in je nummer wilt hebben. Dit kan door synthesizer programma’s op de computer maar ook zul je experimenteren met een echte analoge synthesizer! 

Hoe je je eigen nummer maakt 

Je gaat leren hoe een nummer opgebouwd wordt van intro tot outro. Hoe je een goeie drop maakt en een catchy hook. Het is niet makkelijk om een nummer continu interessant te houden dus zul je leren hoe je een spanningsboog opzet en ervoor zorgt dat de luisteraar blijft luisteren! 

Hoe je je eigen nummer Spotify klaar maakt

Voordat je nummer op Spotify gezet kan worden, moet er nog behoorlijk wat verfijnd worden. Dit doen we met allerlei effecten en trucjes zodat het optimaal klinkt voor als je het online wilt zetten. Je zult je oren trainen om de kleinste foutjes uit je mix te filteren. 

Hoe je kan optreden met je eigen ontworpen live-set 

Uiteindelijk kan het zo zijn dat je wilt optreden met je eigen nummers en dit kan natuurlijk! Het programma Ableton wat wij zullen gebruiken is enorm gespecialiseerd in het ontwerpen van jouw eigen live-set waardoor je snel richting je eerste optreden kan werken. Lesmethode Ik vind het belangrijk dat de leerling al makend leert. Muziek maken moet leuk zijn en er moeten dingen kunnen ontstaan vanuit jouw eigen inspiratie en speelsheid. Je zult je eigen producties maken, zelf nummers na maken en ook leren hoe je je eigen live-set maakt waarmee je op het podium kan laten horen wat je gemaakt hebt. We zullen altijd aandacht besteden aan wat jij wilt behandelen en elke vraag van je lijstje afstrepen!

Vraag een proefles aan